Ferrari má ticker RACE a den D 20.10.2015

Pondělí 12. října

Podle posledních potvrzených zpráv skupiny automobilky Fiat Chrysler Automobiles NV (NYSE-FCAU) a NYSE (New Yourk Stock Exchange) vstupují akcie společnosti Ferrari SpA na veřejný trh jako IPO již příští úterý a to 20.října 2015 na Wall Street. Velikost tohoto primárního úpisu je cca 9,4 mld amerických dolarů (USD) a to v rozmezí upisovací ceny od 48 – 52 USD za akcii. Vlastní seznámení s nabídkou pro investory - Road show již právě začala v pondělí 12.října 2015 společným obědem ve střešní hale hotelu St.Regis na 5.Avenue v New Yourku na území Spojených států amerických.

Toto představení nabídky akcií (road show) společnosti Ferrari (NYSE-RACE) v počtu 17,2 milionu kusů zařazených do IPO což odpovídá zhruba 9% celkového podílu této společnosti pak během úterka a středy 13.a14.října 2015 bude pokračovat v USA a to ve městech Baltimor a Boston. Následně se tato road show přenese přes Atlantik do Evropy, kde mezi autosalony v hotelu Dorchester ve čtvrtek 15.října na londýnské Park Lane bude jistě úspěšně pokračovat. Na závěr této road show v pátek 16.října jsou investoři a milovníci těchto luxusních vozů zváni do Itálie přímo do ústředí společnosti Ferrari a především na závodní okruh Enzo Ferrari, který byl založen již v roce 1943.

Hlavní upisovatelskou bankou akcií NYSE-RACE formou IPO se stala americká UBS Bank of America Merrill Lynch a dále pak spolupracují na úpisu Allen and Company, Banco Santander, BNP Paribas, JP Morgan a Mediobanca. Ostatní podíl společnosti Ferrari, který není součástí tohoto IPO si přerozdělí akcionáři Fiat Chrysler Automobiles (NYSE-FCAU) v lednu 2016, kdy dostanou akcie společnosti Ferrari. Následně pak by měla dle tohoto strategického plánu po dokončení IPO Ferrari vlastnická struktura vypadat následovně : 49% vlastnictví umístěno na veřejném trhu prostřednictvím vlastního IPO a provedení kapitálové operace spin-off. Dopočet majoritního podílu si rozdělí z 15% původní vlastník Pierro Ferrari a 36% podíl připadne financiérům z investiční holdingové skupiny Exor SpA, která již nyní ovládá Fiat Chrysler.

Vzhledem k relativně obrovské atraktivitě tohoto titulu akcie NYSE-FCAU, ale především k vysokému zájmu investorské veřejnosti o IPO Ferrari (NYSE-RACE) lze očekávat, že samotný úpis akcií na primární trh NYSE by měl vytvořit dostatečně zajímavé podmínky pro širokou a relativně početnou investorskou veřejnou část a to tak, že v rámci prvního obchodního dne je velmi vysoký předpoklad dosažení ceny této akcie až do úrovně mimo smyslného cenového pásma. Následně je zde již nyní okamžitá možnost se nepřímo zúčastnit IPO Ferrari prostřednictvím běžného nákupu akcií Fiat Chrysler Automobiles NV (NYSE-FCAU) a získat tak akcie Ferrari NYSE-RACE o něco později formou spin-off v průběhu začátku příštího roku 2016.