Situace na forex trhu během čtvrtečního dopoledne 27.11.2014

Čtvrtek 27. listopadu

Obchodování s ropou aktuálně zaznamenalo další pokles a vývoj ceny této energetické suroviny je nyní v závislosti na dnešním právě probíhajícím zasedání ekonomické skupiny – kartelu OPEC – zemí vyvážejících ropu. Stávající cena je na svých třicetiletých historických minimech a v čase 11:13 CET trh píše cenu u ropy WTI 72,36 USD za barel a ropa Brent se v tomto čase obchoduje na hodnotě 76,11 USD za barel a trend vývoje ceny u obou shodně udává trend jejího poklesu.

Vývoj obchodu s měnovými páry je již v tradičním trendu posilování amerického dolaru a to včetně jednotné evropské měny Euro, která ještě v počátku a průběhu tohoto týdne vykazovala drobné posílení avšak aktuálně udává trend poklesu svého kurzu vůči USD a nyní se obchoduje v kurzu 1,2473 USD za EUR a když britská libra během včerejšího obchodování drobně posílila přes hranici 1,57 USD za GBP avšak nyní již oslabuje s kurzem 1,577 USD za GBP. Ani mimo unijní evropská měna švýcarský frank nedokázal odolat tlaku amerického dolaru pod vlivem rostoucí ozdravující se ekonomiky Spojených států a obchoduje se v kurzu 0,9631 CHF za USD.  Další obchodně velmi frekventovaný měnový pár a to japonský jen je jednou z mála světových měn, které zaznamenaly své posílení vůči USD a nyní se obchoduje v kurzu 117,50 JPY za USD avšak tato situace je přičítána momentálnímu oslabení tlaku intervencí japonské centrální banky – BOJ. Australský dolar v rámci obchodování vůči USD zaznamenal  a momentálně stále drží obdobně jako JPY trend posílení svého kurzu vůči amerického dolaru a obchodování udává hodnotu tohoto měnového páru v kurzu 0,8569 USD za AUD. Česká koruna pod intervencí ČNB udává vyhlašovaný kurz pro EUR 27,580 CZK, USD 23,109 CZK a GBP 34,870 USD k datu 26.11.2014.

Pohyb ceny investičního zlata v rámci dnešního obchodování zaznamenal pokles ceny o -2,70 USD na trojské unci a nyní se obchoduje v ceně 1193,90 USD. Nyní predikce vývoje ceny investičního zlata i v krátkodobém investičním horizontu dle analytiků je velmi obtížně určitelná a s velmi značnou odchylkou v porovnání s následnou trhem realizovanou cenou. Nicméně dle analytických odhadů a sdělení  různých médií s odkazem na tyto analytické zdroje se nepředpokládá výrazný pohyb v obou směrech do konce roku s výjimkou zpráv a informací, které hovoří o možném masivním nákupu zlata ze strany státu Ruské Federace do svých státních rezerv sloužících k vykrytí případných schodků bankovního sektoru Ruska pod vlivem sankcí EU a USA vůči Ruské Federaci. Pokud by se tento záměr plně a v značném rozsahu realizoval mohlo by to dle analytických zdrojů způsobit nárůst ceny investičního zlata na světových trzích až o +100 USD na trojské unci.